Visit Ylöjärvi: Luonto, retkeily ja ulkoilu. Kuvassa pyöräilijä Harjun ulkoilupolulla, ympärillään korkeita puita.

Luonto, retkeily ja ulkoilu

Ylöjärven luonto tarjoaa virkistystä ja liikunnan riemuja. Ulkoilu- ja retkeilyalueiden ykköskohde on Seitsemisen kansallispuisto. Lähempänä Ylöjärven keskustaa pääsee patikoimaan Ylöjärvenharjulla. Harjun tunnetuin luontokohde on Pikku-Ahvenisto luontopolkuineen. Retkeilemään voi lähteä omin päin tai paikallisten eräyrittäjien matkassa. Luontoelämyksiä voi kokea myös tutustumalla vaikkapa ympäristötaideteos Puuvuoreen Pinsiössä.

UINTI

Uimarannat

Ylöjärven kaupunki ylläpitää 13:a uimarantaa. Valtaosassa on pukukopit ja wc.

Lisätietoja uimarannoista:
www.ylojarvi.fi/uimarannat

Räikän ranta – upea kesäkeidas Ylöjärven keskustassa:
www.ylojarvi.fi/raikka

Uimahalli

Mikäli luonnonvesissä uinti talviaikaan saa aikaan vilunväreitä, kannattaa suunnata lämpimämmille vesille Ylöjärven uimahalliin. Vuonna 2014 valmistuneen peruskorjauksen jälkeen uimahallissa kelpaakin polskia; hallista löytyy kaksi 25 metrin rataa, kylmäallas, lasten opetus- ja kahluuallas sekä liukumäki.

Lisätietoja uimahallista:
www.ylojarvi.fi/urheilutalo-uimahalli

Ylöjärvellä voit käydä uimassa uimarannalla tai uimahallissa
Ylöjärvellä voit käydä uimassa uimarannalla tai uimahallissa

PYÖRÄILY

Näsijärvireitti – Pirkanmaan parasta pyörämatkailua!

Pirkanmaan suuri välkehtivä sydän – upeat järvemme Pyhä ja Näsi, ovat saaneet ympärilleen pyöräilyreitistön, joka sitoo yhteen järvimatkailun ja polkupyöräilyn. Reitti vie sinut ainutlaatuisiin luontokohteisiin Pirkanmaan maaseudun ehtymättömän kauneuden keskelle. Koe kulttuuria, mahtavia kartanoita, kulinaristisia seikkailuja ja maatilamatkailun nautintoa.

Ehdottomasti muistorikkain tapa kokea Näsijärvireitti on yhdistää pyöräreissuun höyrylaiva Tarjanteella. Pyörälaivapaketti eli aktiivipassi tarjoaa retkievään juomineen ja kuljettaa sinut pyörineen valitsemaasi satamaan, josta jälleen voit jatkaa polkien kumpuileville hiekkateille ja kohti seuraavaa määränpäätä.

Miksi lähtisit siis merta edemmäs, kun olet jo perillä – Pirkanmaalla!

Lue lisää: jarvienreitti.fi/nasijarvireitti

Pyöräilyä Ylöjärvellä

LUONTOPOLUT

Seitsemisen luontopolut

Kansallispuiston neljällä luontopolulla voi tutustua tarkemmin alueen erityispiirteisiin.

  • Runokangas (2 km) lähtee luontokeskukselta. Polun varrelta löyty seitsemän eri aihepiirin runoa Kurun graniittiin kaiverrettuna.
  • Jäätikköpolku (1,5 km) kiertää Seitsemisharjulla.
  • Multiharjun aarnimetsäpolku (2 km) tutustuttaa ikimetsän luonnonihmeisiin.
  • Suoluontopolku (2 km) Soljasella kertoo soiden erityispiirteistä.

Osoite: Seitsemisentie 110, 34530 Länsi-Aure
Lue lisää: www.luontoon.fi/seitseminen

Pikku-Ahveniston luontopolku

Pikku-Ahveniston luontopolku sijaitsee Pikku-Ahveniston järven rannalla Ylöjärven harjualueella. Pikku-Ahvenisto on suosittu luontokohde. Alueella sijaitsee luontopolun lisäksi 1900-luvun alussa valmistunut 50 hengen ”juhlatalo”. Järven ympäri kiertävä luontopolku on 1,5 km pitkä. Polun varrella oleva nuotiopaikka/laavu on vapaasti käytettävissä. Alueella liikkuvien on hyvä tietää, että maastossa saattaa olla kyykäärmeitä.

Osoite: Pikku-Ahvenistontie 64
Lue lisää: visitylojarvi.fi/fi/nae-koe/pikku-ahvenisto

Puut-luontopolku

Puut-luontopolun varrelta löytyy infotauluja 14:stä Suomessa esiintyvästä puulajista. Samalla esitellään eri puulajien hyödyntämistapoja eri aikoina, esimerkiksi osanailmastonmuutoksen torjuntaa. Neljän kilometrin pituisen polun kiertää reilussa tunnissa. Paikalle kannattaa saapua pyörällä tai jalkaisin, sillä autojen paikoitustilaa on rajallisesti Viljakkalantien varrella.

Osoite: Viljakkalantie 144, 33480 Ylöjärvi

Seitsemisen kansallispuistossa on neljä luontopolkua
Pikku-Ahveniston juhlatalo
Visit Ylöjärvi - Näe & Koe - Luonto ja retkeily Ylöjärvellä: Puut-luontopolku

MUUT LUONTOKOHTEET

Tiitiäisen metsä

Tiitiäisen metsä sijaitsee ihan Pikku-Ahveniston vieressä. Luonnonperintösäätiö ja WSOY perustivat tämän luonnonsuojelualueen kirjailija Kirsi Kunnaksen kunniaksi vuonna 2020. Tiitiäisen metsässä on runsaasti korkeuksiin kurkottavia kuusia, mäntyjä ja haapoja. Metsästä löytää valtavia muurahaiskekoja, sammaloitunutta kalliota, runsaasti lahopuuta ja monipolvisia, helppokulkuisia polkuja. Auto kannattaa jättää Pikku-Ahveniston parkkipaikalle järven itäpäähän. Muistathan kunnioittaa herkkäämetsäluontoa ja kulkea vain polkuja pitkin.

Osoite: Pikku-Ahvenistontie 64, Ylöjärvi
Lue lisää: luonnonperintosaatio.fi/fi/suojelualueet/pirkanmaa/tiitiaisen-metsa

Mikko Saarelan muistometsä

Eppu Normaali -yhtyeen perustajajäseniin kuuluneen Mikko Saarelan (1958-2019) muistometsä sijaitsee Mastosvuorella Asuntilan pohjoispuolella, muutama kilometri keskustasta koilliseen. Ylöjärven seudun metsät olivat Saarelan nuoruuden maisemia ja metsissä retkeily oli hänelle sydämen asia. Suojelualue sijoittuu hiljaiselle seudulle Mastosjärven itärannalle ja ympäröi osittain sinne jo aiemmin perustettua suojelualuetta. Maastonmuodot vaihtelevat kallioista niiden välisiin notkelmiin ja pieniin laaksoihin. Maisemallisesti kauniin alueen puusto on monipuolista. Osassa metsää kasvaa luonnontilaista männikköä, rehevissä notkelmissa humisee myös vanhempia kuusia, haapoja ja koivuja.

Sijainti: Katso sijainti Kansalaisen karttapaikasta
Lue lisää: www.luonnonperintosaatio.fi/fi/suojelualueet/pirkanmaa/mikko-saarelan-muistometsa

Visit Ylöjärvi - Näe & Koe - Luonto ja retkeily Ylöjärvellä: Tiitiäisen metsä (Kuva: Ari-Pekka Auvinen)

VESIPUTOUS

Jylhänkosken vesiputous

Jylhänkosken vesiputous virtaa metsän keskellä tiheiden kuusipuiden reunustamassa syvänteessä, jonne alueella virtaavan Kettuojan vesi laskee kallioportaalta. Nimensä tämä kolmimetrinen putous on saanut lähellä sijaitsevan Jylhän talon mukaan. Vesiputous voi olla vaikea löytää, joten kannattaa selvittää tarkka sijainti oheisesta linkistä etukäteen.

Ajo-ohje: Löyttyjärventie 814, Kuru (Ylöjärvi). Kävelyä putoukselle osin epäselvää metsäpolkua pitkin n. 350 metriä.
Lue lisää: www.suomenvesiputoukset.fi

ULKOILUREITIT

Haaviston kuntorata

Haaviston kuntorata sijaitsee Ylöjärven kaupunkikeskuksen välittömässä läheisyydessä Haaviston asuntoalueella. Alueella sijaitsee myös suojeltu suoalue Paha-Kauranen. Reitti rajoittuu Natura-alueeseen. Reitin pituus on neljä kilometriä ja se on valaistu.

Ajo-ohje: Ylöjärven keskustasta ajetaan vanhaa Kuruntietä (maantie 65) Kuruun päin 1 km, käännytään vasemmalle Lähdevainiontielle, jota ajetaan n. 500 m, käännytään oikealle pallokentän jälkeen, jossa on parkkipaikka.

Ulkoilureitit Seitsemisessä ja Pirkan Taipaleella

Seitsemisen kansallispuistossa risteilee erinomaisia, merkittyjä luontopolkuja opastuskatoksineen, taukopaikkoineen ja nähtävyyskohteineen. Vaativimmat luontoharrastajat löytävät reittinsä Haukkamaan erämaista. Lue lisää Seitsemisen ulkoilureiteistä.

Pirkan Taival on maastoon punaisin merkein merkitty maakunnallinen retkeilyreitti. Se kulkee mm. Virtain, Ruoveden ja Kurun erämaiden halki, reitin varrella sijaitsevat Helvetinjärven ja Seitsemisen kansallispuistot. Samaa reittiä käytetään Sata-Hämeen hiihtovaelluksilla.

Ylöjärvenharju

Merkittävin Ylöjärven ulkoilualueista on kaupungin eteläosassa itä-länsisuuntaisesti kulkeva Ylöjärvenharju. Se on osa Pirkanmaan halki kulkevaa harjujaksoa, jolla on virkistyskäytön lisäksi myös huomattava maisemallinen merkitys. Harju on myös tärkeää pohjavesialuetta. Ylöjärven harjualueen upea harjumaasto sopii kaikenlaiseen kuntoiluun. Alueella on valaistu latu talvisin, hyvät suunnistusmaastot ja urheilukenttä.

Ylöjärvellä harjualueen pituus on noin 10 kilometriä ja se ulottuu Tampereen rajalta Lamminpäästä aina Hämeenkyrön rajalle Pinsiöön. Ylöjärvenharjun pinta-ala on noin 700 hehtaaria. Maa-alueet ovat Tampereen kaupungin, Ylöjärven kaupungin ja muutaman yksityisen maanomistajan omistuksessa.

Alueella on talvisin hiihtoreitti ja kesällä vaellusreitti. Harjulla kulkevien valaistujen kuntoratojen pituus on noin 20 kilometriä. Näiden lisäksi alueella on myös valaisemattomia reitistöjä. Alueelta on ulkoilureittiyhteys Tampereelle Lamminpäähän ja Nokialle Koukkujärvelle sekä Hämeenkyrön rajalle Pinsiöön.

LUONTORETKIÄ SEKÄ VUOKRA- JA LAINAVÄLINEITÄ TARJOAVIA YRITYKSIÄ

Hiking Travel Hit

Hiking Travel Hit järjestää hyvänmielen luontoretkiä. Palveluihin kuuluu esimerkiksi ohjattuja patikka-, hiihto- ja melontaretkiä, sekä luontoretkiä ja -seikkailuja ympäri vuoden. Lue lisää: www.hikingtravelhit.fi

Riekkoniemi Oy

Riekkoniemi Oy vuokraa kylpytynnyreitä ja retkijakkeja. Lue lisää: www.kylpytynnyri.org

Tietön taival Oy

Tietön Taival Oy:n palveluihin kuuluvat erilaiset luonto- ja erämaaopastukset, melontaretket- ja kurssit, lumikenkäretket- ja kurssit, tyky-päivien, syntymäpäiven tai polttareiden ohjelma, taontaopetus- ja näytökset sekä välinevuokraus. Lue lisää: www.tietontaival.fi

Pakomatkat

Tampereella toimivat Pekan pakomatkat tarjoaa vuokrattavaksi polkupyöriä. Sopimuksesta pyörä toimitetaan asiakkaan haluamaan paikkaan, myös Ylöjärvelle. Yritys tarjoaa myös opastettuja pyöräretkiä, myös isommillekin ryhmille. Lue lisää: www.pakomatkat.fi

Hiking Travel järjestää ohjattuja luontoretkiä.
Ylöjärven luonto
Visit Ylöjärvi: Vuokraa sähköpyörä

YLÖJÄRVI RETKELLE

Ylöjärvi Retkelle -palvelun avulla on helppo tutustua ylöjärveläisiin luonto- ja kulttuurikohteisiin niin tietokoneella kuin mobiililaitteellakin. Palvelusta löydät runsaasti erilaisia luontokohteita, kuten luonnonsuojelualueita, retkikohteita ja -reittejä, lintutorneja ja nuotiopaikkoja. Karttapalvelu sisältää yli 250 kohdetta ja niitä lisätään ja päivitetään tarpeen mukaan.

Lue lisää: ylojarvi.fi/retkelle

Visit Ylöjärvi: Ylöjärvi retkelle