Puuvuori

Kulttuurikohteet

Tiesitkö, että Suomen ainoa jäähdytystekniikan museo sijaitsee Ylöjärvellä? Kurussa sijaitseva Vänrikki Stoolin tuvassa pääset kokemaan historian siipien havinaa, kun taas Ylöjärven kaupungintalon aukiolta löydät Eppu Normaalin kunniaksi pystytetyn veistoksen ”Alamökki”. Ylöjärveltä löytyy myös erikoisia maataideteoksia, joita ei kannata missata.

MUSEOT

Ylöjärven museo

Hietasmäessä sijaitsevan kotiseutumuseon alueella on 11 rakennusta, joista vanhin on peräisin 1700-luvulta. Nähtävillä on runsaasti muun muassa vanhoja työkaluja. Museo on avoinna kesäisin, jolloin siellä järjestetään toimintaa niin lapsille kuin aikuisille. Vakiintuneita tapahtumia ovat Vahannan nuorisoseuran kesäteatteri ja erityisesti lapsille suunnatut opastuskierrokset ja tapahtumat.

Osoite: Hietastentie 4, Ylöjärvi
Lue lisää: www.ylojarvi.fi/museotoiminta

Visist Ylöjärvi: Ylöjärven museo

Kurun ulkomuseo ja Vänrikki Stoolin tupa

Kurun ulkomuseo mielenkiintoisine rakennuksineen sijaitsee Hoppasojan notkelmassa, Keihäslahden koulun ja Kurun urheilutalon vieressä. Museon tunnetuin nähtävyys on Vänrikki Stoolin tupa. Tuvassa asui aikoinaan vänrikki Polviander, jolta kuulluista tarinoista J. L. Runeberg sai aineksia runokokoelmiinsa. Museo on avoinna kesäisin. Samassa pihapiirissä sijaitsevat myös heinäkuussa auki olevat Keihäslahden näyttelytalo ja Kurun koulumuseo.

Osoite: Poikeluksentie 60, Kuru
Lue lisää: www.ylojarvi.fi/museotoiminta

Visit Ylöjärvi: Kurun ulkoilmamuseo

Suomen Jäähdytystekniikan Museo

Alansa ainoa Suomessa, eikä Euroopastakaan löydy toista yhtä laaja-alaista museota! Antaverkassa sijaitseva Suomen Jäähdytystekniikan Museo kertoo Suomen jäähdytysalan historiasta alkaen jääpalojen kantamisesta järvestä aina uusimpaan teknologiaan asti. Perustaja Vuorineuvos Paavo V. Suominen on itse kerännyt jäähdytysalan esineistöä 50 vuoden ajan.

Osoite: Härkilevontie 77, 33480 Ylöjärvi
Lue lisää: www.kylmamuseo.fi

Visit Ylöjärvi: Suomen jäähdytystekniikan museo

Pölkkylän museohuvila

Suomalaista jugendia ja kansallisromantiikkaa edustava Pölkkylän museohuvila sijaitsee Länsi-Teiskossa. Birger Federleyn ja Lars Sonckin arkkitehtitoimiston 1899 suunnittelema Pölkkylän huvila edustaa kansallisromanttista kautta ja karelianismia parhaimmillaan. Rakennus on sisustettu tunnettujen arkkitehtien ja taiteilijoiden kuten Eliel Saarisen ja Alf Wallanderin suunnittelemilla kansallisromantiikan ajan huonekaluilla. Esillä on myös runsaasti valaisimia, muuta sisustusesineistöä sekä taidetta tältä ajalta. Tervetuloa mielenkiintoiselle taidematkalle! Kesällä 2017 rakennuksessa jatkuu julkisivuremontti. Kesän aikana ryhmät voivat myös varata maksullisia opastuksia kahveineen Pölkkylään. Tiedustelut p. 050 543 9325. Pölkkylä on avoinna yleisölle maanantaina 30.7.2018 klo 12-18. Opastetut kierrokset klo 12, klo 15 ja klo 17.

Osoite: Niementie 140, 34180 Länsi-Teisko
Tiedustelut: 050 543 9325

MAATAIDETEOKSET

Strata

Strata-verkoston kautta edistetään kansainvälisen tason taidehankkeita Suomessa, erityisalueena maa- ja ympäristötaide. Verkoston toimintaan on vuosien varrella ottaneet osaa mm. ympäristöministeriö, taidemuseoita, kuntapäättäjiä, taiteilijoita, ekologeja ja yrityksiä. Stratan puitteissa toteutetaan yhteistyöhankkeita, joiden vetovastuuvuorossa voivat olla vuorotellen esimerkiksi kuntia, yrityksiä ja kolmannen sektorin toimijoita.

Strata sai alkunsa 1980-luvun puolivälissä, Pinsiön kylän pilottialueella, kolmen kunnan (Hämeenkyrö, Nokia, Ylöjärvi, yht. n. 70 000 asukasta) kulminaatiopisteessä. Tänä päivänä kylän maataidekokonaisuudesta kehitetään seudullista taide- ja ympäristömatkailukohdetta, jolla on myös kansainvälisiä ulottuvuuksia. Strata-verkoston asiantuntijuutta käytetään hyväksi myös muissa merkittävissä julkisissa taideprojekteissa.

Vuosina 2012-2013 Strata-hankkeessa konservoitiin alueen maa- ja ympäristötaidekohteita, luotiin yhteistoiminnalle liiketoiminta- ja markkinointisuunnitelmat ja toteutettiin pilottitapahtumia alueen kehittämiseksi. Taiteen edistämiskeskus palkitsi Strata-hankkeen Pirkanmaan kulttuurityön kunniamaininnalla joulukuussa 2013.

Vuonna 2014 toimintaa jatkaa Kuntien kulttuuriyhteistyön kehittäminen Länsi-Pirkanmaalla 2013-2014 -hanke, jossa kolmen kunnan kulttuuriyhteistyötä laajennetaan myös maataiteen ulkopuolelle, teoksia kuitenkaan unohtamatta.

Agnes Denes: Puuvuori – elävä viesti tuleville sukupolville

Puuvuori on vuonna 1982 alkunsa saanut ympäristötaidehanke, joka vahvistaa ihmiskunnan sitoumusta maapallon ekologisen, yhteiskunnallisen ja kulttuurisen hyvinvoinnin turvaamiseksi.

Pinsiössä sijaitseva Puuvuori on muodoltaan soikea, 420 metriä pitkä, 270 metriä leveä ja 28 metriä korkea ympäristötaideteos. Teokseen on istutettu 10 000 puuta matemaattisen kaavan mukaan, joka on kultaisen leikkauksen ja ananaskuvion yhdistelmä. Teoksen jokainen puu on omistettu jollekin henkilölle. Teoksen suunnittelija on kansainvälistä tunnustusta saanut taiteilija Agnes Denes. Vihkiäistilaisuus pidettiin 14.6.1996.

Puuvuori on ympäristötaideteos, mutta samalla hanke, jolla ympäristöä korjataan sopusoinnussa luonnon kanssa. Teoksen päätarkoitus oli maisemoida harju soranoton jäljiltä, mutta se suojaa myös osaltaan puhtaan pohjaveden muodostumista. Puuvuoresta muodostetaan suojelualue vuosisatojen ajaksi.

Osoite: Pinsiönkankaantie 100, Pinsiö
Lisätietoja taiteilijasta: www.huffingtonpost.com

Visit Ylöjärvi: Puuvuori on matemaattinen taideteos
Visit Ylöjärvi: Puuvuori perustuu matemaattiseen kaavaan

Nancy Holt: Yltä ja alta (Up and Under)

Yhdysvaltalaisen maataiteen pioneerin Nancy Holtin teos Yltä ja alta valmistui Pinsiön kylään vuonna 1998, kaksi vuotta Puuvuoren jälkeen. Teos toteutettiin entisen soranottoalueen maisemoimiseksi. Nancy Holt otti teosta suunnitellessaan huomioon paikan valon ja varjon vuorottelun eri vuoden- ja vuorokauden aikoina, veden heijastaman ympäristön sekä erityisesti maan ja taivaankappaleiden välisten suhteet ja liikehdinnät. Taiteilija oli kiinnostunut erityisesti soranoton jälkeisestä kuumaisemaa muistuttavasta avoimesta tilasta, joka koostui vain hiekasta.

Kolossaalista maataideteosta voidaan tarkastella maan tasolta sorakuopan pohjalta, tunneleista, teoksen päältä ja vieressä kulkevalta polulta sekä tarkkailemalla kolmen pyöreän lammen heijastamaa ympäristöä. Teoksen tunnelit on suunnattu pohjois-etelä- ja itä-länsi -suuntaisesti, astronomisen pohjoisen mukaisesti. Tunnelin risteyskohta on vertauskuvallinen maailman keskipiste, kohta jossa neljä pääilmansuuntaa yhtyvät. Tätä risteyskohtaa täydentää kohti taivasta suunnattu tunneli. Parhaiten teoksen hahmottaa kokonaisuudessaan ylätasanteelle rakennetulta laavulta.

Teos on suunniteltu tukemaan myös erilaisten tapahtumien järjestämistä kuten juhlia, teatteriesityksiä, luentoja ja teatteria varten.

Whitney Museumin kuraattori Eugenie Tsai on todennut Yltä ja alta -teoksen olevan Nancy Holtin paras teos.

Osoite: Sasintie 555, Pinsiö

Visit Ylöjärvi: Yltä ja alta
Visit Ylöjärvi: Yltä ja alta
Visit Ylöjärvi: Yltä ja alta -maataideteosta voit ihastella yläviistosta nuotiopaikalta

Erik van Hoorn: Malja & Kuhilas (Bowl & Kuhilas)

Malja & Kuhilas on kahteen erilliseen liikenneympyrään rakennettu diptyykki eli kaksiosainen ympäristötaideteos. Hollantilaisen taiteilijan Erik van Hoornin työskentelytapa on ohjata luontoa kasvamaan taiteilijan haluamalla tavalla. Varta vasten kasvatetut koivut (Betula Pendula) on ”ohjeistettu kasvamaan” kahdella eri tavalla: Malja kasvaa nimensä mukaisesti maljamaiseen muotoon ja Kuhilas kasvaa kohti kärkevää puupyramidia muistuttavaa muotoa.

Teos on suunniteltu valmistumaan vuonna 2030, jolloin koivut ovat kasvaneet täyteen mittaansa. Siihen asti katsojat voivat tarkkailla kasvuprosessin etenemistä kohti h-hetkeä. ”Nämä taideteokset tulevat noudattamaan luonnon lakeja ja tekemään omat päätöksensä. Kohti valoa. Kuhilas parabolisella ja Malja hyperbolisella tavalla. Kasvu vie aikansa ja vaatii katsojalta kärsivällisyyttä. Katsojien on pystyttävä luottamaan siihen mikä on luonnon voima”, kuvailee Erik van Hoorn.

Osoite: Tampereentie 210 ja 2, Hämeenkyrö

Visit Ylöjärvi: Malja ja kuhilas
Visit Ylöjärvi: Malja ja kuhilas

VEISTOKSET

Kimmo Schroderus: Alamökki

Kuvanveistäjä Kimmo Schroderuksen toteuttama Eppu Normaali -veistos on julkistettiin 29.8.2018 pidetyssä kansanjuhlassa Ylöjärven kaupungintalon aukiolla. Teoksen nimi on Alamökki. Veistoksen mallina on toiminut Eppu Normaalin ensimmäisen treenikämpän, myöhemmin studiona palvelleen rakennuksen päätyseinä.

Teoksen materiaali on haponkestävä teräs. Veistoksessa näkyy tarkasti vanhan mökkiseinän kaikkine yksityiskohtineen. Alamökki liittyy Martti ja Mikko ”Pantse” Syrjän perheen ja veljesten yhtyeen historiaan mutta myös Ylöjärven menneisyyteen: alamökki on toiminut aikoinaan Takamaan vanhan koulun keittolana.

Osoite: Kuruntie 14, 33470 Ylöjärvi
Lue lisää: ylojarvi.fi/eppunormaali

Visit Ylöjärvi: Muut nähtävyydet. Eppu Normaali -veistos "Alamökki"
Visit Ylöjärvi: Muut nähtävyydet. Eppu Normaali -veistos "Alamökki"

YLÖJÄRVI RETKELLE

Ylöjärvi Retkelle -palvelun avulla on helppo tutustua ylöjärveläisiin luonto- ja kulttuurikohteisiin niin tietokoneella kuin mobiililaitteellakin. Kulttuurikohteista palvelusta löytyy mm. kirkot, museot ja kartanot. Karttapalvelu sisältää yli 250 kohdetta ja niitä lisätään ja päivitetään tarpeen mukaan.

Lue lisää: ylojarvi.fi/retkelle

Visit Ylöjärvi: Ylöjärvi retkelle