Pengonpohjan rukoushuone on yksi Ylöjärven hienoista kirkollisista rakennuksista.

Kirkot ja rukoushuoneet

Ylöjärvellä alueella on neljä kirkkoa: Ylöjärven Kirkonseudulla, Kurussa, Viljakkalassa sekä Itä-Aureessa. Kirkkojen lisäksi on kaksi rukoushuonetta, Pengonpohjassa ja Länsi-Teiskossa. Ylöjärven Kirkonseudun kirkko sekä Kurun kirkko toimivat kesäisin tiekirkkoina.

Ylöjärven kirkko

Ylöjärven kirkko valmistui vuonna 1850. Uusklassistisen kirkon piirrustukset laadittiin intendenttikonttorissa vuonna 1847. Kirkko on valmistumisensa jälkeen kokenut monenlaisia korjauksia, parannuksia, remontteja ja restaurointeja. Viimeisin peruskorjaus on tehty vuosina 1996-97. Kirkkorakennuksen pinta-ala on noin 700 m² ja tilavuus 9000 m³. Ylöjärven kirkko toimii kesäisin tiekirkkona.

Osoite: Kirkkotanhuantie 1, 33470 Ylöjärvi
Lue lisää: www.ylojarvenseurakunta.fi

Ylöjärven kirkko

Viljakkalan kirkko

Viljakkalan kirkon on suunnitellut C. L. Engel, ja se on rakennettu vuosina 1840-42. Sisäpuoli peruskorjattiin ja entisöitiin sekä urut uusittiin vuonna 1989. Ulkomaalaus uusittiin 1993. Kirkko on tunnettu hyvästä akustiikastaan. Kirkonmäellä on myös kirkko- ja lainamakasiinimuseo, joka on avoinna jumalanpalvelusten jälkeen ja sopimuksen mukaan.

Osoite: Kirkkokuja 14, 39310 Viljakkala
Lue lisää: www.ylojarvenseurakunta.fi

Visit Ylöjärvi: Viljakkalan kirkko

Kurun kirkko

Paanukattoisen, vuonna 1781 rakennetun puukirkon on suunnitellut Matti Åkerblom. Kirkkopihassa on mm. taidokas kiviaita, 20-hankainen kirkkovene, graniittisia sankarihauta- ja muita muistomerkkejä.

Osoite: Kirkkotie 1, 34300 Kuru
Lue lisää: www.ylojarvenseurakunta.fi

Visit Ylöjärvi: Kurun kirkko

Aurejärven kirkko

Aurejärven kirkon piirustusten laatiminen annettiin arkkitehti Oiva Kallion tehtäväksi vuonna 1921. Tampereen piispa Jaakko Gummerus vihki kirkon ja hautausmaan kesällä 1924. Erilliseen kellotapuliin hankittiin vuonna 1923 kaksi teräskelloa Lokomolta Tampereelta. Kirkkoon siirrettiin kappalainen Isak Saleniuksen Kurun kirkkoon vuonna 1858 lahjoittama 24-kynttiläinen kruunu. Ensimmäinen urkuharmoni hankittiin 1928.

Osoite: Itä-Aureentie 1020, 34550 Itä-Aure
Lue lisää: www.ylojarvenseurakunta.fi

Visit Ylöjärvi: Auresjärven kirkko

Pengonpohjan rukoushuone

Pengonpohjan rukoushuoneen rakentaminen alkoi vuonna 1893. Työ tehtiin talkoilla. Rukoushuone otettiin käyttöön 1898. Sieltä löytyy Anna Sahlstenin maalaama alttaritaulu ja Arvid Hempuran lahjoittama urkuharmooni. Sähköt kirkkoon tuli 50-vuotisjuhliin mennessä.

Osoite: Korpulantie 203, 34150 Kyrönlahti
Lue lisää: www.ylojarvenseurakunta.fi

Visit Ylöjärvi: Pengonpohjan rukoushuone

Länsi-Teiskon rukoushuone

Länsi-teiskolaiset olivat puuhanneet omaa kirkkoa jo vuodesta 1928 lähtien, jolloin rakennettiin kellotapuli. Hautausmaa perustettiin vuonna 1924, jolloin myös kappeli rakennettiin. Rahat eivät lopulta riittäneet kirkon tekoon, joten päädyttiin rukoushuoneen rakentamiseen. Piirustukset laati Martti Peltomaa. Piispa Erkki Kansanaho vihki rukoushuoneen syksyllä 1966. (Kuvassa rukoushuoneen kellotapuli.)

Osoite: Lato-Valkamantie 9, 34180 Länsi-Teisko
Lue lisää: www.ylojarvenseurakunta.fi

Visit Ylöjärvi: Länsi-Teiskon rukoushuoneen kellotapuli