Luonto ja ulkoilu 2017-08-29T11:23:35+00:00
Luontoa ja ulkoilua Ylöjärvellä

Luonto ja ulkoilu

Ylöjärven luonto tarjoaa virkistystä ja liikunnan riemuja. Ulkoilu- ja retkeilyalueiden ykköskohde on Seitsemisen kansallispuisto. Lähempänä Ylöjärven keskustaa pääsee patikoimaan Ylöjärvenharjulla. Harjun tunnetuin luontokohde on Pikku-Ahvenisto luontopolkuineen. Retkeilemään voi lähteä omin päin tai paikallisten eräyrittäjien matkassa. Luontoelämyksiä voi kokea myös tutustumalla vaikkapa ympäristötaideteos Puuvuoreen Pinsiössä.

UINTI

Uimarannat

Ylöjärven kaupunki ylläpitää 13:a uimarantaa. Valtaosassa on pukukopit ja wc.

Lisätietoja uimarannoista:
www.ylojarvi.fi/vapaa-aika/liikunta-ja-ulkoilu/virkistysalueet/uimarannat

Uimahalli

Mikäli luonnonvesissä uinti talviaikaan saa aikaan vilunväreitä, kannattaa suunnata lämpimämmille vesille Ylöjärven uimahalliin. Vuonna 2014 valmistuneen peruskorjauksen jälkeen uimahallissa kelpaakin polskia; hallista löytyy kaksi 25 metrin rataa, kylmäallas, lasten opetus- ja kahluuallas sekä liukumäki.

Lisätietoja uimahallista:
www.ylojarvi.fi/vapaa-aika/liikunta-ja-ulkoilu/liikuntapaikat/sisaliikunta/urheilutalo-uimahalli

Ylöjärvellä voit käydä uimassa uimarannalla tai uimahallissa
Ylöjärvellä voit käydä uimassa uimarannalla tai uimahallissa

PYÖRÄILY

Kesäksi 2014 avattu Näsijärvireitti on ennen kaikkea polkupyöräilijöille räätälöity matkailun apuväline. Reitti kannustaa kaikentasoisia polkijoita tarttumaan pyörää sarvista ja lähilomailemaan omissa kotimaisemissa. Näsijärvireitti madaltaa lähtökynnystä ottamalla esimerkiksi Tarjanne-laivan mukaan kulkupelien joukkoon. Pakkaamalla pyörän laivan kyytiin voi peruspolkijakin rohjeta hieman kauemmas. Valmiit matkaehdotukset sekä pyöräilijöille soveltuvaa tankkausta ja majoitusta silmällä pitäen valitut palveluetapit auttavat omannäköisen pyöräloman suunnittelussa. Pienellä mielikuvituksella polkupyörälomailu voi siis olla paljon muutakin kuin ankaraa polkemista hiki kypärässä!

www.nasijarvireitti.fi-sivustolla voit suunnitella itse oman pyörälomasi. Tervetuloa nauttimaan kiireettömästi Näsijärven maisemista, lähiruoasta, kulttuurista, luonnosta, rauhasta ja kiireettömästä matkanteosta Näsijärvireitille!

Lue lisää: www.nasijarvireitti.fi
www.facebook.com/nasijarvireitti

Näsijärvireittiä toteutetaan Pirkanmaan liiton maaseudun kehittämisrahan tuella. Mukana hankkeessa ovat lisäksi Tampereen, Ylöjärven, Virtain ja Mänttä-Vilppulan kunnat sekä yrityksiä.

Pyöräilyä Ylöjärvellä
Näsijärvireitti

LUONTOPOLUT

Seitsemisen luontopolut

Kansallispuiston neljällä luontopolulla voi tutustua tarkemmin alueen erityispiirteisiin.

  • Runokangas (2 km) lähtee luontokeskukselta. Polun varrelta löyty seitsemän eri aihepiirin runoa Kurun graniittiin kaiverrettuna.
  • Jäätikköpolku (1,5 km) kiertää Seitsemisharjulla.
  • Multiharjun aarnimetsäpolku (2 km) tutustuttaa ikimetsän luonnonihmeisiin.
  • Suoluontopolku (2 km) Soljasella kertoo soiden erityispiirteistä.

Osoite: Seitsemisentie 110, 34530 Länsi-Aure
Lue lisää: www.luontoon.fi/seitseminen

Pikku-Ahveniston luontopolku

Pikku-Ahveniston luontopolku sijaitsee Pikku-Ahveniston järven rannalla Ylöjärven harjualueella. Pikku-Ahvenisto on suosittu luontokohde. Alueella sijaitsee luontopolun lisäksi 1900-luvun alussa valmistunut 50 hengen ”juhlatalo”. Järven ympäri kiertävä luontopolku on 1,5 km pitkä. Polun varrella oleva nuotiopaikka/laavu on vapaasti käytettävissä. Alueella liikkuvien on hyvä tietää, että maastossa saattaa olla kyykäärmeitä.

Osoite: Pikku-Ahvenistontie 64
Lue lisää: www.ylojarvi.fi/toimitilat-ja-kiinteistot/tilojen-vuokraaminen/pikku-ahvenisto

Seitsemisen kansallispuistossa on neljä luontopolkua
Pikku-Ahveniston juhlatalo

VESIPUTOUS

Jylhänkosken vesiputous

Jylhänkosken vesiputous virtaa metsän keskellä tiheiden kuusipuiden reunustamassa syvänteessä, jonne alueella virtaavan Kettuojan vesi laskee kallioportaalta. Nimensä tämä kolmimetrinen putous on saanut lähellä sijaitsevan Jylhän talon mukaan. Vesiputous voi olla vaikea löytää, joten kannattaa selvittää tarkka sijainti oheisesta linkistä etukäteen.

Ajo-ohje: Löyttyjärventie 814, Kuru (Ylöjärvi). Kävelyä putoukselle osin epäselvää metsäpolkua pitkin n. 350 metriä.
Lue lisää: www.suomenvesiputoukset.fi

ULKOILUREITIT

Haaviston kuntorata

Haaviston kuntorata sijaitsee Ylöjärven kaupunkikeskuksen välittömässä läheisyydessä Haaviston asuntoalueella. Alueella sijaitsee myös suojeltu suoalue Paha-Kauranen. Reitti rajoittuu Natura-alueeseen. Reitin pituus on neljä kilometriä ja se on valaistu.

Ajo-ohje: Ylöjärven keskustasta ajetaan vanhaa Kuruntietä (maantie 65) Kuruun päin 1 km, käännytään vasemmalle Lähdevainiontielle, jota ajetaan n. 500 m, käännytään oikealle pallokentän jälkeen, jossa on parkkipaikka.

Ulkoilureitit Seitsemisessä ja Pirkan Taipaleella

Seitsemisen kansallispuistossa risteilee erinomaisia, merkittyjä luontopolkuja opastuskatoksineen, taukopaikkoineen ja nähtävyyskohteineen. Vaativimmat luontoharrastajat löytävät reittinsä Haukkamaan erämaista. Lue lisää Seitsemisen ulkoilureiteistä.

Pirkan Taival on maastoon punaisin merkein merkitty maakunnallinen retkeilyreitti. Se kulkee mm. Virtain, Ruoveden ja Kurun erämaiden halki, reitin varrella sijaitsevat Helvetinjärven ja Seitsemisen kansallispuistot. Samaa reittiä käytetään Sata-Hämeen hiihtovaelluksilla.

Pirkanmaa ulkoilu- ja retkeilykartat: Kurun palvelupiste (kirjasto, Kauppatie 7-9) ja Kurun Tankkaus (Poikeluksentie 95).

Ylöjärvenharju

Merkittävin Ylöjärven ulkoilualueista on kaupungin eteläosassa itä-länsisuuntaisesti kulkeva Ylöjärvenharju. Se on osa Pirkanmaan halki kulkevaa harjujaksoa, jolla on virkistyskäytön lisäksi myös huomattava maisemallinen merkitys. Harju on myös tärkeää pohjavesialuetta.

Ylöjärvellä harjualueen pituus on noin 10 kilometriä ja se ulottuu Tampereen rajalta Lamminpäästä aina Hämeenkyrön rajalle Pinsiöön. Ylöjärvenharjun pinta-ala on noin 700 hehtaaria. Maa-alueet ovat Tampereen kaupungin, Ylöjärven kaupungin ja muutaman yksityisen maanomistajan omistuksessa.

Alueella on talvisin hiihtoreitti ja kesällä vaellusreitti. Harjulla kulkevien valaistujen kuntoratojen pituus on noin 20 kilometriä. Näiden lisäksi alueella on myös valaisemattomia reitistöjä. Alueelta on ulkoilureittiyhteys Tampereelle Lamminpäähän ja Nokialle Koukkujärvelle sekä Hämeenkyrön rajalle Pinsiöön.

Ylöjärven harjualueelle sijoittuu myös Julkujärven leirikeskus, joka tarjoaa hyvät ulkoilu- ja leirintämaastot 19 hehtaarin alueella. Leirikeskus sijaitsee Ylöjärvellä Vaasantien varressa Huurteen takana. Leirikeskus sopii hyvin liikunnallisiin tapahtumiin. Alueella on valaistu latu talvisin, hyvät suunnistusmaastot, urheilukenttä sekä hieno harjumaasto kaikenlaiseen kuntoiluun.

LUONTORETKIÄ SEKÄ VUOKRA- JA LAINAVÄLINEITÄ TARJOAVIA YRITYKSIÄ

Hiking Travel Hit

Hiking Travel Hit järjestää hyvänmielen luontoretkiä. Palveluihin kuuluu esimerkiksi ohjattuja patikka-, hiihto- ja melontaretkiä, sekä luontoretkiä ja -seikkailuja ympäri vuoden. Lue lisää: www.hikingtravelhit.fi

Puuristella

Puuristella tarjoaa luontokoulutusta, työhyvinvointikoulutuksia sekä eräopaspalveluita. Lue lisää: www.puuristella.fi

Riekkoniemi Oy

Riekkoniemi Oy vuokraa kylpytynnyreitä ja retkijakkeja. Lue lisää: www.kylpytynnyri.org

Tietön taival Oy

Tietön Taival Oy:n palveluihin kuuluvat erilaiset luonto- ja erämaaopastukset, melontaretket- ja kurssit, lumikenkäretket- ja kurssit, tyky-päivien, syntymäpäiven tai polttareiden ohjelma, taontaopetus- ja näytökset sekä välinevuokraus. Lue lisää: www.tietontaival.fi

Hiking Travel järjestää ohjattuja luontoretkiä.
Ylöjärven luonto